ساير
ذغالسنگ و كك
ذغالسنگ نیز یكی دیگر از مواد اولیه كلیدی در تولید فولاد است. كك با استفاده از فرآیند كربورایزینگ ذغالسنگ ( یعنی حرارت دادن ذغالسنگ در غیاب اكسیژن در درمای بسیار بالا) ایجاد میشود و یك عامل احیا اولیه برای سنگآهن است.
كك سنگآهن را به آهن مذاب اشباع شده از كربن احیا میكند كه به آن چدن مذاب نیز میگویند. در رابطه با ذغالسنگ و كك میتوان به نكات زیر اشاره كرد.
ـ با استفاده از فرآیند تزریق ذرات ریز ذغالسنگ به داخل كوره بلند میتوان حدود 30 درصد در مصرف ذغالسنگ صرفهجویی كرد كه به این تكنولوژی PCI یا تزریق پودر ذغال میگویند. كاربرد فرآیند PCI از 17 میلیون تن در سال 1995 به 24 میلیون تن در سال 2004 افزایش یافت. هرچند استفاده از فرآیند تزریق پودر ذغال محدود شده، اما به واسطه نیازهای عملیاتی امكان تزریق 200 كیلوگرم پودر ذغال به ازای هر تن چدن مذاب فراهم آمده است.
ـ سالانه 592 میلیون تن ذغالسنگ یا 12 درصد از كل مصرف ذغالسنگ سخت برای تولید فولاد استفاده میشود.
ـ در حال حاضر بدلیل نبود عرضه به واسطه شرایط اقلیمی بویژه در استرالیا و همچنین موانع لجستیكی، بازار ذغالسنگ بسیار با كمبود مواجه شده.
ـ میزان ذخایر جهانی ذغال ككشو حداقل برای 100 سال تخمین زده میشود.
با شروع سال 2011 قیمت ذغالسنگ حرارتی به یكباره با افزایش قابلتوجهی مواجه شد، اما در ادامه روند نزولی را داشته، بهطوری كه در ماه ژانویه هر تن ذغالسنگ حرارتی با قیمت 9/141 دلار به ازای هر تن به فروش رسیده، اما این میزان در ماه ژوئن به 8/127 دلار به ازای هر تن رسیده است.
قیمت ذغال ككشو در سه ماه نخست سال 2011 با قیمت میانگین 3/169 دلار در هر تن به فروش رسیده و پیشبینی میشود در فصل پاییز این میزان با كاهش همراه شود.